Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling

Je kunt je in je leven op allerlei gebieden ontwikkelen. Ik ben hard bezig met zelfontwikkeling en dichterbij mezelf komen. Hoe meer je erover leest en je in dit wereldje gaat verdiepen, hoe interessanter het wordt. Het fijne is dat ik erachter ben dat veel mensen hetzelfde verhaal te vertellen hebben, alleen soms net in andere woorden.

Impact van de kindertijd

Wat alle schrijvers tot nu toe gemeen hebben is de impact die onze kindertijd op ons heeft. Als baby ben je puur en onbevangen, je hebt nog geen besef van wie je bent. Al snel leer je beseffen op welke manier je andere mensen blij maakt (lachen), en wanneer ze minder blij met je zijn (huilen of boosheid). De opvoeding/ontwikkeling van kinderen bestaat uit een aaneenschakeling van het aanleren van deze dingen. Wanneer je iets goed doet word je beloont, zodat je dit gewenste gedrag vaker gaat vertonen. Wanneer je iets in de ogen van je ouders minder goed doet of zelfs verkeerd word je gestraft. Je leert zo op welke manier je liefde krijgt en op welke manier je die liefde juist niet krijgt. Maar deze connecties kunnen ook gevormd worden door situaties die voor jou veel heftigere emoties opwekken dan voor een ander.

Voorbeeld

Een simpel voorbeeld is een klein meisje wat gescheiden ouders heeft. Steeds als ze bij haar vader kwam lag er een roze knuffelpaardje op haar bed. Wanneer ze aan papa vroeg waarom hij dat steeds deed was het antwoord: Omdat ik van je hou. Op een dag kwam ze bij haar vader, maar tot haar schrik lag het paardje niet op haar bed. En wat zou dat beteken…? Papa houdt niet van me. Dit soort voorbeelden uit de kindertijd kunnen diep verstopt zitten en zelfs in je volwassen leven nog hun uitwerking hebben. Ik vind dit heel interessant en ga dit zeker verder uitpluizen.

Dichter bij jezelf

Door deze verborgen trauma’s te ontdekken en te verwerken kun je steeds een stapje dichter bij jezelf komen. Je wordt minder bang om de liefde van anderen te verliezen doordat je in kunt zien dat de angst gebaseerd is op een situatie die misschien minder heftig is nu je er als volwassene tegenaan kijkt. Deze verruiming van je geest zorgt ervoor dat je meer met jezelf in contact komt te staan en dit opent nieuwe deuren. Zo heb ik de laatste regelmatig dat ik dingen in mijn dromen zie, die niet veel later werkelijk gebeuren. Afgelopen week dacht ik aan de tandarts. Ik vind haar altijd heel fijn, en er schoot een gedacht bij me binnen dat ik hoopte dat ze niet zwanger zou zijn zodat je dan een vervangende tandarts krijgt. Enkele dagen geleden moest ik naar de tandarts en wat blijkt: Ze is zwanger! Maar het is precies zo gepland dat ik haar nu nog had en ze bij mijn volgende controle over een half jaar alweer terug is van verlof. Bizar! Ik voelde me bijna behoren tot de helderzienden. Wie weet maak ik binnenkort eens een afspraak met een helderziende, gewoon om te kijken wat dat me oplevert.
 


Reageren is niet mogelijk.