3 tips voor als je vader of moeder wordt

3 tips voor als je vader of moeder wordt

Word jij in 2021 vader of moeder? Gefeliciteerd! Dit is een hele bijzondere ervaring die je je leven lang bij zal blijven! Voor veel mensen is dit een levens veranderende ervaring die veel impact zal hebben. Naast veel positieve verandering zal deze gebeurtenis je ook voor veel nieuwe uitdagingen stellen, waarvan je je nu nog moeilijk kan voorstellen hoe je daarop zult reageren. In deze blog zetten we daarom een aantal tips voor jullie op een rijtje die je kunnen helpen in de voorbereiding op de geboorte van jouw kindje.

Rollen

Een kind heeft in veel gevallen twee ouders, die allebei een rol in het leven van dit kind gaan innemen. Die rollen zullen elkaar deels ondersteunen en overlappen, maar kunnen in sommige gevallen ook voor conflict zorgen. Het kan daarom geen kwaad om van tevoren met elkaar die rollen af te stemmen, en goed te overleggen wie wat voor zijn of haar rekening zal nemen. Dit gaat soms verder dan alleen de inhoudelijke zaken, maar kan ook bijvoorbeeld over praktische invulling van de taken gaan. In sommige situaties kunnen aanstaande vaders weerstand voelen tegen het op zich nemen van een verantwoordelijke rol, omdat ze twijfelen of zij wel daadwerkelijk de vader van het kindje zijn. In dat geval kan een prenatale vaderschapstest uitsluitsel bieden.

Opvoeding

Behalve over de verschillende rollen kan het ook geen kwaad om het over de verschillende opvattingen te hebben die jij en de andere ouder over de opvatting hebben. Zitten jullie op een lijn of lopen jullie opvattingen erg uit een? Je zult er nooit 100% hetzelfde in staan maar enige mate van overeenstemming maakt het samen opvoeden wel een stuk makkelijker. Welke normen en waarden zijn bijvoorbeeld voor jullie belangrijk? En kunnen er daarbij conflicten ontstaan tussen jullie inbreng? Wat is voor jou het belangrijkste dat je je kindje wil meegeven? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt kan dit je later veel houvast geven.

Praktisch

Er zijn natuurlijk ook talloze praktische zaken waar je je op moet voorbereiden. Je kindje moet ergens kunnen slapen, je hebt luiers, flesjes, kleding en een kinderwagen nodig, om maar een aantal items te noemen. Maak van tevoren een lijstje en schaf alles aan wat je nodig hebt. Je kunt op internet talloze voorbeelden van lijstjes vinden. En naast spullen kun je ook vast nadenken over andere praktische zaken. Hoe gaan jullie bijvoorbeeld de opvang van je kindje regelen, als jullie straks weer (allebei) aan het werk zijn? Gaat er iemand minder werken, of gaan jullie allebei minder werken? Of heb je (schoon) ouders in de buurt wonen die een deel van deze zorg op zich kunnen nemen? Goede voorbereiding voorkomt dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan.


Reageren is niet mogelijk.