De top drie meest gekozen examentraining in Nederland

De top drie meest gekozen examentraining in Nederland

Examentraining. Niemand vindt het leuk, en niemand heeft er zin in. Toch is het voor de meeste VMBO-, Havo- en vwo-leerlingen noodzakelijk om eraan te beginnen. Zo zijn ze ervan verzekerd dat examen in april/mei te halen, en kunnen ze door met de opleiding van hun dromen. In deze blog wordt de top 3 meest gekozen trainingen in Nederland besproken: waarom zijn juist deze zo populair?

Examentraining Wiskunde

De eerste in het rijtje is niet zo moeilijk te raden. Veel leerlingen blijken veel moeite te hebben met wiskunde. Niet zo gek ook, want het is geen vak waarbij je gewoon een rijtje uit je hoofd moet leren. Je moet het echt begrijpen. Daarom is wiskunde één van de drie meest gekozen vakken waar hulp bij gevraagd wordt middels een examentraining. Veel leerlingen blijken meer dan tien lessen examentraining nodig te hebben om het kwartje te laten vallen. Maar als het kwartje eenmaal valt, haalt het grootste gedeelte van de leerlingen het wiskunde-examen ook!

Examentraining Scheikunde

Scheikunde is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Hoewel veel leerlingen scheikunde makkelijker vinden dan wiskunde, komt ook hierbij vaak een examentraining of acht aan te pas. Scheikunde wordt waarschijnlijk ‘makkelijker’ gevonden dan wiskunde, omdat leerlingen het leuker vinden. Elementen bij elkaar voegen die weer iets anders maken (of ontploffen)… schitterend.

Examentraining talen

Aan de andere kant van het spectrum worden talen veel aangevraagd als examentraining. Het is vaak eenzijdig: óf je bent goed in talen (alfa), óf je bent goed in de ‘kundes’ (bèta). Degenen die examentraining hebben in wiskunde en scheikunde, hebben dus waarschijnlijk minder moeite met talen. Maar andersom ook: de wiskundigen en scheikundigen zullen misschien hulp nodig hebben bij taal. Waar ze in de exacte vakken ‘gewoon zien’ hoe het moet (begrijpen), hebben ze moeite met het leren van een taal. Het stampen is het ergste werk, want hoe leer je dat? Je kunt het moeilijker uitleggen dan hoe het daadwerkelijk is in de wetenschap. En die uitzonderingen… GRR!

Als iedereen zijn examentraining heeft gehad in zijn eigen zwakke gebied, kunnen de examens in april beginnen. Dat is al over een paar dagen, misschien ben je al aan het aftellen. Het is een van de spannendste tijden die je tot nu toe hebt meegemaakt, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Zo weet je ook wat je te wachten staat op het MBO, HBO of WO… Succes!


Reageren is niet mogelijk.